Tuesday, November 30, 2010

Macam-Macam Cuka Boleh Buat

Salam..


Apa boleh buat dengan cuka? Tak semestinya digunakan dalam masakan semata-mata. Ringkasnya MH boleh simpulkan cuka sebagai pembersih, mesra alam & menjimatkan. Antara kegunaannya adalah:

1. Buat sendiri bahan pencuci dengan mencampurkan 1/4 cawan soda bikarbonat (garam), 1 sudu cecair pencuci dan cuka. Bersihkan permukaan dapur menggunakan bahan tersebut. 
 
2. Bersih dan harumkan tong sampah dengan campuran 1/2 cawan soda bikarbonat (garam) dan cuka. Biarkan selama lima minit dan curahkan air panas.
 
3. Bersihkan ketuhar gelombang dengan campuran 1/2 cawan cuka dan 1/2 cawan air. Didihkan campuran tersebut dalam ketuhar gelombang, memudahkan kekotoran yang melekat tanggal dan menghilangkan bau.
 
4. Untuk perkakasan kaca yang kusam, rendam tisu dapur atau kain pengelap di dalam cuka, kemudian balut kertas atau kain tersebut pada perkakasan. Biarkan seketika sebelum dibilas sehingga bersih.
 
5. Hilangkan kesan kekotoran pada teko dengan campuran 1/2 cawan cuka dan air, biarkan semalaman. Untuk mendapatkan kesan lebih drastik didihkan cuka dengan air di dalam teko tersebut beberapa minit. Biarkan sejuk dan bilas.
 
6. Hilangkan kesan kopi pada cawan. Caranya gosok soda bikarbonat (garam) bersama cuka pada cawan tersebut dan bilas bersih.
 
7. Hilangkan kesan hitam pada teko aluminium dengan didihkan campuran 1 cawan cuka dan 1 cawan air panas.
 
8. Gunakan semburan cuka untuk elak semut di kawasan luar rumah terutama berhampiran jajaran pintu dan tingkap.
 
9. Hilangkan bau akibat makanan lama dalam peti sejuk. Mula-mula bersihkan bahagian yang berkenaan dengan sabun dan air. Sembur di bahagian permulaan dengan cuka dan lap dengan kain. Isi soda bikarbonat dalam bekas dan letak di dalam peti sejuk. Biarkan beberapa hari.
 
10. Untuk memudahkan kerja-kerja membersihkan perkakasan membakar, semburkan campuran cuka dan air di atas permukaan.
 
11. Harumkan tandas anda dengan memasukkan tiga cawan cuka ke dalam mangkuk tandas kira-kira setengah jam, kemudian pam tandas.
 
12. Untuk menjadikan mangkuk tandas bersinar, tuangkan secawan atau lebih cuka yang dicampur air, biarkan beberapa jam atau semalaman, bersihkan menggunakan berus tandas dan bilas.
 
13. Tanda pada permaidani boleh dihilangkan dengan campiran dua sudu cuka dan 1/4 cawan garam atau soda bikarbonat. Gosok bahan tersebut pada kesan kotoran dan keringkan.

4 comments:

 1. macam2 cuka boleh buat... wooow... thanks.. sye nak cube kat rumah ..
  salam ziarah... :)

  ReplyDelete
 2. Ni petua bersihkan barangan rumah guna cuka...
  Boleh nak bersihkan muka guna cuka, nanti kulit jadi cantik tak?
  ~None~

  ReplyDelete
 3. ::PENYAMUN:: Same2.. same2 kte cube kt umah. :)

  ReplyDelete
 4. ::NONE:: Hahaha.. xpenah pulak MH cuba. kang lain ulak jd kt muka. =)

  ReplyDelete

MH Backbones

MH Jerit