Friday, February 15, 2013

Budaya Popular Positif di UIA





Salam Jumaat pada semua pembaca..

Ape korang rase kalau tengok students pakai (gantung) student card? Kalau di universiti lain seperti UiTM ke, UTHM ke, pakai student card memang normal. Memang budaya dieorang pakai student card. Tapi bukan di sini.. hehehe.. Jangan tanya aku kenape.Aku ingat lagi,mase first time masuk main campus Gombak ni,bekas roomate aku mase kt Nilai, tegur aku.

Die kate macam ni,"Wei! Awat la hang pakai matric card ni. Orang lain tak pakai la benda ni." Terus dia buka ambil matric card aku simpan dalam beg. Start daripada tu aku pun tak pakai dah student or matric card. Pakai matric card dianggap seperti seorang yang skema dan pelik dan tentulah dianggap seseorang yang abnormal. haha.. Bukan budaya kiteorang nak pakai matric card ni.

Tapi sekarang sudah jadi budaya popular (Popular culture) dikalangan pelajar. Dah boleh nampak ramai yang pakai matric card. Maksudnye pakai matric card ni bukan benda yang pelik la. Kite patut bangga dapat pakai student card yang mane bukan semua dapat rase gantung matric card IIUM. Salah satu faktor pakai matric card ni menjadi trend positif mungkin pihak pengurusan semakin tegas dalam peraturan. Dengar ramai kena saman gara-gara tak pakai matric card. Memang dalam undang-undang WAJIB pakai pun. Dengan aku sekali la pakai. Kalau tak,simpan dalam beg duit saja. Buat pekasam. Hahaha..

Sediakan payung sebelum hujan.. Pakailah matric card sebelum kena saman. Hahaha..




4 comments:

  1. spnjang hidup kat uia, n sampai nak grad la ni.. ni baru first time nampak budak2 esp junior pakai matric card. kalau tak, kepam je dalam wallet

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA!! Betoi2.. peram la dalam wallet.. bawak keluar bile naik bus,bus stop kt main gate,pak guard check.. kikiki..

      Delete
  2. dulu masa Bapak kt uia, sama lah x pakai matric card kecuali time terserempak mamat security nama Hamzah tu.. eh, ada lagi ker dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA!! MUKA haluih tak kenai la Bapak.. Tak de dah kot..

      Delete

MH Backbones

MH Jerit