Salam..
Nak masak ape untuk lunch hari ni ye.. Jangan risau,jangan gundah-gulana. MH ada resipi yang ringkas & mudah untuk dikongsi pada pagi yang segar ini. =) Sambal tumis versi Mak Ngah MH.. Selamat mencuba! =>
A) Bahan-bahannya:
1. Bawang besar (xkisah la nk potong2 mcm ne pun.Potong bulat2 pun ok je.)
2. Belacan
3. Cili boh
4. Garam secukupnya
5. Gula secukupnya
6. Air
7. Minyak masak
B) Cara-caranya:
1. Panaskan minyak & tumiskan bawang besar
2. Kemudian masukkan belacan mengikut selera masing-masing
3. Gaulkan bawang dan belacan sehingga naik bau
4. Masukkan cili boh dan gaulkan
5. Tambahkan air sedikit
4. Masukkan gula kalau tak nak pedas sangat
5. Masukkan garam sedikit kalau belacan telah banyak digunakan
C) Nota penting:
* Belacan
-cukup untuk menambahkan rasa masin
* Asam Keping/Asam Jawa
-tak diperlukan kerana bahan-bahan dalam belacan sudah memenuhi rasa masam itu
* Cili boh
-menjadikan sambal nampak smooth je
No comments:
Post a Comment